Brussels

Inside Art nouveau

Former Wolfers Studio

Front doorway (photo ca 1990), photo Bastin-Evrard ©urban.brussels. All rights reserved.

Front doorway (photo ca 1990), photo Bastin-Evrard ©urban.brussels. All rights reserved.

Front doorway (photo ca 1990), photo Bastin-Evrard ©urban.brussels. All rights reserved.

Front doorway (photo ca 1990), photo Bastin-Evrard ©urban.brussels. All rights reserved.

Former Wolfers Studio

Workshop shared by Philippe Wolfers and his son, Marcel, famous sculptors and jewellers from Brussels.

EXTERIOR

The building’s magnificent wrought iron railing with its delicate, organic Art Nouveau style is visible from the street. It opens onto a path that leads to the centre of the block, where the studio was located. The architect worked in close collaboration with the sculptors to create a building that fulfilled as many of their wishes as possible. It is primarily made of red brick, with a few bands of blue stone and beige render on part of the building. The double doors of the former workshop contain magnificent Art Nouveau stained glass whose shapes, although geometrical, were actually inspired by flowers. The white painted and delicately sculpted woodwork contributes to the charming appearance of the door. Note also the anchors, metal components visible in the façade that attach the beam to the load-bearing wall. Their geometric Art Nouveau designs recall the work of our architect’s teacher, Paul Hankar.

INTERIOR

The interior is now used as a private residence, but retains a workshop space for a goldsmith.

Research on this aspect is in progress.

Nearby