Brussel

Inside Art nouveau

Huis de Brouckère

Jakob Jordaensstraat 34, 1000 Brussel, België

Gevel (foto 2018) ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Gevel (foto 2018) ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Gevel (foto 2018) ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Gevel (foto 2018) ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Huis de Brouckère

Herenhuis op de hoek van de Jakob Jordaensstraat en de De Crayerstraat in vrij sombere, maar monumentale art nouveau.

GEVEL

Dit herenhuis is het resultaat van een samenwerking tussen Henry Van de Velde en Octave Van Rysselberghe die eveneens het nabijgelegen huis Otlet ontwierp. Het huis is ontworpen voor Florence de Brouckère, schoonmoeder van Louis de Brouckère, en haar zoon en herbergt tevens een klaslokaal. De massieve gevel in natuursteen getuigt van Florentijnse invloeden die kenmerkend zijn voor Van Rysselberghe. Het schrijnwerk in rationele geometrische art nouveau is sober zonder enige decoratie. De gevel oogt streng met uitzondering van de verwijdende console onder de kroonlijst, de gesculpteerde lateien en de stenen balustrade met geometrische motieven van het balkon.

INTERIEUR

Een grote centrale ruimte met daarin de trap krijgt van boven invallend licht door een grote lichtkoepel met geometrische en florale motieven. De venstergrepen van de art nouveau-vensters zijn bewaard. Het interieur vertoont echter een mengeling van stijlen, zo heeft de eetkamer een  schoorsteen in Lodewijk XV.

In de omgeving