Brussel

Inside Art nouveau

Huis Verhaeghe

Louis Bertrandlaan 43, 1030 Schaarbeek, België

Souterrainvenster (foto ca. 1990), foto Bastin-Evrard ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Souterrainvenster (foto ca. 1990), foto Bastin-Evrard ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Gevel ( foto ca. 1990), foto Bastin-Evrard ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Gevel ( foto ca. 1990), foto Bastin-Evrard ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Souterrainvenster (foto ca. 1990), foto Bastin-Evrard ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Souterrainvenster (foto ca. 1990), foto Bastin-Evrard ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Gevel ( foto ca. 1990), foto Bastin-Evrard ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Gevel ( foto ca. 1990), foto Bastin-Evrard ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Huis Verhaeghe

Deze door Gustave Strauven ontworpen burgerwoning maakt deel uit van een bijzonder coherente rijhuizen uit dezelfde periode. De ornamenten van plantenloofwerk, het spel van bogen en tegenbogen en de diversiteit van de gebruikte materialen zijn kenmerkend voor de creativiteit en het genie van de architect.

GEVEL

De gevel vormt een spel van kleuren en materialen. De toegangsdeur met kunstig uitgewerkt smeedijzeren traliewerk wordt bekroond met een impostvenster met glas-in-lood in art nouveau. Het traliewerk voor het venster van de kelderkeuken heeft eveneens opmerkelijke lijnen die aan plantmotieven doen denken.

INTERIEUR

De vloer van de vestibule is bekleed met een marmeren mozaïek in art nouveau. De vier vertrekken in enfilade op de benedenverdieping hebben verschillende stijlen en zijn van elkaar gescheiden door grote beglaasde deuren. Deze mengeling van stijlen was typisch voor de latere art nouveau. Het salon in régence-Lodewijk XV heeft een plafond beschilderd met reliëfs in trompe-l’œil in roze en gouden tinten met hoekmedaillons met hoofse taferelen. De eetkamer is in neo-Vlaamse renaissance.

In de omgeving