Brussel

Inside Art nouveau

Voormalig atelier en woning van kolenhandelaar Édouard Taymans

Elyzeese Veldenstraat 6A, 1050 Elsene, Belgë

Paul Hamesse

1906-1912

Gevel (foto 2018) ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Gevel (foto 2018) ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Toegangshek en garage (foto ca. 1990), foto Bastin-Evrard ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Toegangshek en garage (foto ca. 1990), foto Bastin-Evrard ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Gevel (foto 2018) ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Gevel (foto 2018) ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Toegangshek en garage (foto ca. 1990), foto Bastin-Evrard ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Toegangshek en garage (foto ca. 1990), foto Bastin-Evrard ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Voormalig atelier en woning van kolenhandelaar Édouard Taymans

Architect Paul Hamesse ontwierp dit gebouwencomplex met invloeden van de Wiener Sezession in opdracht van kolenhandelaar Édouard Taymans die een verwoed kunstverzamelaar was. Hij had al eerder een beroep gedaan op Hamesse voor de verbouwing van zijn familiewoning. Het grondplan bestaat uit een centrale binnenplaats omgeven door ateliers en magazijnen alsook de woning van de kolenhandelaar.

GEVEL

De gevel van de woning van de kolenhandelaar is versierd met fraaie veelkleurige gevelplaten en is bekroond met een hoektoren met decor in geometrische art nouveau. Let op de mooie decoratieve details zoals de deurklink, de brievenbus, de ijzeren leuningen op de tweede verdieping, de feloranje sierdeksels of de keramische fries tussen de eerste en tweede verdieping met een afwisseling van motieven van plantenkransen en mijnwerkerslampen, die verwijzen naar de oorsprong van het fortuin van de eigenaar.

De achterbouw is bereikbaar via een grote beglaasde galerij (links van het huis) waarvan de ingang is geflankeerd door twee hardstenen pijlers met gesculpteerde geometrische motieven en wordt bekroond met een bas-reliëf.

De gevel van het achtergebouw wordt geritmeerd door krachtige pilasters. De bovenste bouwlaag is versierd met een veelkleurig decor van groene, gele en purperen bakstenen, vermengd met okeren en witte geglazuurde bakstenen.

INTERIEUR

Hamesse ontwierp ook het interieur tot in de kleinste details in geometrische art nouveau: houtwerk van de trappen, vloeren, deurklinken.

  • Staat :
  • Beschermd (1996)

In de omgeving