Brussel

Inside Art nouveau

Voormalige woning Cohn-Donnay

Koningsstraat 316, Sint-Joost-ten-Node, België

Gevel (foto ca. 1990), foto Bastin-Evrard ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Gevel (foto ca. 1990), foto Bastin-Evrard ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Vestibule (foto ca. 1990), foto Bastin-Evrard ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Vestibule (foto ca. 1990), foto Bastin-Evrard ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Vestibule en trappenhuis  (foto ca. 1990), foto Bastin-Evrard ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Vestibule en trappenhuis (foto ca. 1990), foto Bastin-Evrard ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Voormalige tuin (foto 2013) ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Voormalige tuin (foto 2013) ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Gevel (foto ca. 1990), foto Bastin-Evrard ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Gevel (foto ca. 1990), foto Bastin-Evrard ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Vestibule (foto ca. 1990), foto Bastin-Evrard ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Vestibule (foto ca. 1990), foto Bastin-Evrard ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Vestibule en trappenhuis  (foto ca. 1990), foto Bastin-Evrard ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Vestibule en trappenhuis (foto ca. 1990), foto Bastin-Evrard ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Voormalige tuin (foto 2013) ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Voormalige tuin (foto 2013) ©urban.brussels. Reproductieverbod.

Voormalige woning Cohn-Donnay

De eigenaars van dit grote herenhuis, in 1841 oorspronkelijk gebouwd in neoclassicistische stijl, deden in 1904 een beroep op architect Paul Hamesse om het te verbouwen en aan de smaak van de tijd aan te passen.

GEVEL

Ondanks de groene kleur (een kleur die de gevel niet had in 1904), is deze gevel resoluut neoclassicistisch gebleven, met uitzondering van de indrukwekkende erker die Hamesse eraan toevoegde. Ook het balkon met zijn smeedijzeren borstwering bestaande uit diagonaal geplaatste, opengewerkte rechthoeken, het decor van vergulde discussen en lijnen of de felgekleurde glas-in-loodramen vertonen duidelijk de signatuur van de meester.

Bekijk de deurklink en de brievenbus die samen één geheel vormen en de trekken hebben van een mysterieuze nachtvogel.

INTERIEUR

De ingrepen in de gevel bleven relatief bescheiden, maar het interieur heeft Hamesse totaal veranderd. Hij creëerde een totaalkunstwerk gaande van meubilair, glas-in-loodramen tot muurschilderingen.

Dit huis heeft ongetwijfeld een van de meest opmerkelijke interieurs van Brussel: de glas-in-loodramen met gele schakeringen van de biljartzaal, het glazen bovenlicht met geometrische motieven, of de trap met japaniserend houtwerk. Het overgrote deel van het door Hamesse ontworpen meubilair is bewaard gebleven.

Hamesse heeft de benedenverdieping volledig verbouwd. Ze bestaat uit een portierswoning, paardenstallen en reserves. De architect benutte de glooiing van het terrein ten volle en ontwierp een hellende inrit naar het koetshuis in het souterrain onder de tuin van het huis.

In 1980 werd het huis verbouwd tot brasserie-restaurant waarbij het interieur werd gerestaureerd en ingericht met respect voor de oorspronkelijke stijl. De tuin werd overdekt om plaats te maken voor de brasserie maar aan de linkerkant is de rocaille die destijds begroeid was met zeldzame planten, bewaard gebleven.

In de omgeving