Huis Hankar

1893 Paul Hankar

Defacqzstraat 71 | Sint-Gillis


Dit huis van Paul Hankar heeft de architecturale concepten van zijn tijd radicaal veranderd. Het bevindt zich in dezelfde straat als het huis Ciamberlani en in de wijk waar talrijke meesterwerken van de art nouveau zijn terug te vinden, zoals het huis Solvay, het huis Tassel, het huis Otlet, het huis Van Rysselberghe. Het wordt als een manifest van de art nouveau beschouwd.

Wijk Kastelein
Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed
Een van de opmerkelijkste kenmerken van deze gevel is ongetwijfeld de polychromie die resulteert uit het gebruik van verschillende materialen: rode baksteen, hardsteen, steen van Gobertange, roze puddingsteen, maar ook tal van gekleurde sgraffiti.

Hankar maakte hier veel gebruik van metaal als zichtbare drager van de erkers en de kroonlijst maar ook als decoratieve elementen voor de balustrade van het balkon en de twee smeedijzeren zuilen onder de brede kroonlijst. 

De japaniserende sgraffiti zijn ontworpen door Adolphe Crespin. In de cartouche in gestileerde art nouveau boven het rechtervenster is het bouwjaar vermeld omgeven door een decor van hortensia’s. Op de achter ijzerwerk aangebrachte sgraffiti van de erkers zien we een decor van katten tussen Oost-Indische kers. De vier sgraffiti in de boogfries onder de kroonlijst symboliseren de verschillende momenten van de dag.

Het grondplan herneemt de traditionele indeling met vertrekken in enfilade die in de 19e eeuw typisch was voor de huizen in Brussel. Hankar verzorgde echter alle details en vooral die van het houtwerk. Het decor van de plafonds is japaniserend en geometrisch en de balusters van de trap zijn typisch voor de art nouveau. De oorspronkelijke muurbekleding is helaas verdwenen, maar de vloermozaïeken samengesteld uit grotere inlegstukjes dan de standaard blokjes zijn bewaard gebleven. 


In de omgeving

Door dezelfde architect