Ierlandstraat 52

1899 Armand Van Waesberghe

Ierlandstraat 52 | Sint-Gillis


Armand Van Waesberghe, een vriend van Strauven, Hamesse en Pelseneer met wie hij het magazine La Gerbe oprichtte, maakt vier jaar lang furore als architect voordat hij in de anonimiteit verdwijnt.


Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed

Voor zijn zusters Clotilde en Irma Van Waesberghe bouwt hij in 1899 dit huis op een smal perceel, een mooie gelegenheid om een rijzige gevel te ontwerpen. In de twee traveeën van verschillende hoogte zien we tal van openingen in diverse vormen die samen een op zijn zachtst gezegd originele compositie creëren. Met onverholen plezier verweeft de architect de gotische lijnen van de spitsbogen, inspringend uitgehouwen in de steen, met de geometrische lijnen van het art nouveau-smeedwerk. De kleurrijke gevel was ooit versierd met sgraffiti tussen de ramen op de verdiepingen en met een glas-in-loodraam boven de deur.

Het interieur van de vier bouwlagen is traditioneel. Tot onze verbazing tellen we zeven kamers in totaal. Het salon is nauwelijks 2,8 meter breed, wat doet vermoeden dat er geen al te grote recepties werden georganiseerd...!

In de omgeving