Roemeniëstraat 40

1905 Paul Vizzavona

Roemeniëstraat 40 | Sint-Gillis


In een aaneenschakeling van neoclassicistische en eclectische huizen in de voormalige Turkijestraat, is dit gebouw in geometrische art nouveau eerder atypisch. Het wordt in 1905 ontworpen door Vizzavona en is de eerste realisatie van de Franse architect in Brussel. 


Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed

De eigenaar, rentenier Émile Van Praag, laat er een winkel inrichten met een elegant uitstalraam op de benedenverdieping en appartementen op de bovenverdiepingen.

De plantenmotieven van de smeedijzeren borstweringen en de dunne hardstenen steunen die in de gevel lijken te ontspringen, verraden de invloed van Victor Horta bij wie Vizzavona het vak heeft geleerd, maar ook de invloed van Paul Hankar is merkbaar aanwezig, onder meer in de gekleurde bakstenen en de vorm van de muuropeningen. 

De hoge gevel met talrijke muuropeningen wekt de illusie van een ruim interieur, maar het perceel is amper 6,5  meter diep. De appartementen beperken zich tot twee kleine ruimten in enfilade en een kleine binnenplaats achteraan. Het elegante schrijnwerk met roedeverdeling en gekleurd glas is intact gebleven.

In de omgeving

Door dezelfde architect