Huis Van Bellinghen Tomberg

1900 Ernest Blerot

Louis Moricharplein 41 | Sint-Gillis


De heer van Bellinghen-Tomberg, handelaar in bouwmaterialen en gepatenteerde dakleien met haak, kiest in 1900 voor het gloednieuwe Moricharplein om er zijn persoonlijke woning en een aanpalend opbrengsthuis te laten bouwen, met achteraan een magazijn. 


Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed

Ernest Blerot ontwerpt voor de woning een frisse gevel waarvan het lyrische en decoratieve programma verwijst naar de cyclus van de seizoenen. Tegen een achtergrond van rozenstruiken en waterlelies, twisten een reiger, een papegaai en een zwaan om de kleurrijke glas-in-loodramen van de grote muuropening op de bel-etage en het bovenlicht  van de inkomdeur. Op de verdiepingen geen mozaïekpanelen, maar de typische sgraffiti van de architect. De eerste illustreert de tijd die voorbijgaat: een haan en zonnebloemen ontwaken bij dageraad, terwijl aan de sterrenhemel een uil is te zien. In het tweede tafereel tekenen vier zwaluwen figuren in de avondlucht. Deze landelijke thema's worden sierlijk vergezeld van plantenmotieven in de stenen en het ijzerwerk.

Op de bel-etage zijn de ruimten ingericht in Vlaamse neorenaissance en Lodewijk XVI-stijl, terwijl het schrijnwerk, het deur- en raambeslag en de mozaïekvloeren in de onthaal- en doorgangsruimten onmiskenbaar de signatuur van de meester dragen.

Blerot zal later niet aarzelen om dezelfde gevel op enkele details na ook te ontwerpen voor andere klanten. Winst verzekerd voor de ijverige architect die in amper veertien jaar tijd zijn hele oeuvre realiseert: zeventig huizen, herenhuizen en art-nouveauvilla's, allemaal gelegen in de Brusselse agglomeratie!

In de omgeving

Door dezelfde architect