Vanderschrickstraat 25

1902 Ernest Blerot

Vanderschrickstraat 25 | Sint-Gillis


Architect en aannemer Ernest Blérot bouwde dit ongelooflijke ensemble van vijftien gebouwen in art nouveau in de buurt van het Sint-Gillisvoorplein, in opdracht van de rijke weduwe mevrouw Elsom. Blérot waakte over de stilistische eenheid, maar gaf elke gevel een eigen karakter.


Bewonder de variëteit aan vormen, de diversiteit van welvingen en bogen, van loggia’s en balkons. Elk huis heeft minstens één balkon met smeedijzeren borstwering en vaak ook een erker, en dit op verschillende hoogten. 
De eenheid wordt verzorgd door het homogene materiaalgebruik, vaak hardstenen structuren op een achtergrond van lichte baksteen of witsteen.
Elke gevel heeft eigen sgraffiti met een variëteit aan bloemmotieven.

Het grondplan van deze huizen volgt de traditionele typologie met op elke verdieping twee of drie vertrekken in enfilade. De vestibules zijn echter vaak verfraaid met art nouveau-details. De binnendeuren tussen de vestibule en het trappenhuis hebben mooie boogvormen. Bij het openen van de toegangsdeur moest de indruk worden gewekt dat de interieurs even weelderig waren als de gevels.

In 1911 gaf de dochter van weduwe Elsom Blérot de opdracht om binnen in het bouwblok een feestzaal te bouwen. Dit schitterende gebouw werd helaas in 1974 door een brand verwoest. Thans bevindt zich op deze plaats een aangename tuin die toegankelijk is voor het publiek.

In de omgeving

Door dezelfde architect