Huis en atelier van Louise de Hem

1905 Ernest Blerot

Darwinstraat 15 - 17 | Vorst


"De beroemdste en meest bewonderde van de Belgische vrouwelijke kunstenaars", zo zeggen de tijdgenoten van Louise De Hem. De kunstenares-schilderes getuigt duidelijk  van emancipatie als ze in 1905 een ruim atelier laat bouwen op het terrein naast haar woning. In de compositie van de gevels van de beide gebouwen - geheel opgetrokken uit hardsteen en witsteen met rode voegen –, maar ook in het decoratieve arsenaal zien we onmiskenbaar de hand van de meester: Ernest Blerot.


Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed

Met zijn erker die steunt op gesculpteerde steen, zijn fraai bewerkte schrijnwerk, zijn kleurrijke glas-in-loodramen en zijn borstwering met grillige lijnen is de gevel van de woning een replica van die op het Moricharplein 41 die de architect in 1900 heeft gebouwd. Geen mozaïekpanelen met historische taferelen, maar sgraffiti, zoals zo vaak bij Blerot. Ook het interieur is geheel in de mode van die tijd, zoals blijkt uit de kleurrijke glas-in-loodramen en het geometrische boogschrijnwerk tussen de centrale en de achterste ruimten.

De brede aanpalende gevel vertolkt duidelijk de atelierfunctie, met grote muuropeningen en een langwerpige sgraffito met een allegorie op de schilderkunst en een zonsondergang. Voor de gevel kiest de eigenares voor art nouveau, maar het interieur van het atelier is ronduit eclectisch.

Sinds 2017 behoren het voormalige atelier en woning van Louise De Hem weer toe aan één eigenaar, wat dit fraaie geheel alleen maar ten goede komt. 

In de omgeving

Door dezelfde architect