Huis Bruno Schmidt

1910 Jean-Baptiste Dewin

Molièrelaan 172 | Sint-Gillis


Dit opmerkelijke huis werd gebouwd in opdracht van Bruno Schmidt, ingenieur van Arts et Manufactures Bruno Schmidt. De architect Jean-Baptiste Dewin ontwierp het tot in de kleinste details in een erg persoonlijke stijl. Het is een bijzonder geraffineerd totaalkunstwerk, zoals in die tijd door meerdere grote architecten werd ontworpen. 


Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed
De gevel is kenmerkend voor de bijzonder persoonlijke en vernieuwende stijl van Dewin: sobere en heldere materialen (witsteen een witte baksteen) met een lineair en eenvoudig ritme. De kroonlijsten met modillons, mozaïeken en gekleurde glas-in-loodramen zijn de enige elementen die de strengheid van de compositie doorbreken.
De opmerkelijke mozaïeken zijn een afwisseling van geometrische en gestileerde dierenmotieven – insecten (bijen en libellen) en vogels (ooievaars en valken). Deze worden ook herhaald in het ijzerwerk en het glas-in-lood. Mogelijk verwijst de valk naar de Egyptische god Horus. Dewin was dol op verwijzingen naar de oudheid. 

Het interieurdecor en het meubilair werden eveneens door Dewin ontworpen. Thans zijn nog slechts enkele elementen bewaard, zoals het trappenhuis en enkele  schoorstenen. Ook de meubelen van de salons van de bel-étage zijn nog overblijfselen van het coherente ensemble.

In de omgeving

Door dezelfde architect