Eigen huis van Jean-Baptiste Dewin

1905 Jean-Baptiste Dewin

Molièrelaan 151 | Vorst


Architect Jean-Baptiste Dewin, wiens signatuur links van de inkomdeur te zien is, ontwierp deze opmerkelijke burgerwoning voor zichzelf. Ze getuigt van zijn strenge stijl met zuivere en geometrische vormen en mozaïeken met fraai gestileerde aan de natuur ontleende motieven (uilen, valken, bloemen).

Wijk Molière-Longchamp
Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed
Bewonder deze door de Wiener Sezession geïnspireerde sobere gevel met decoratieve elementen die op meerdere plaatsen worden herhaald: het motief in rood, zwart en goud van de drielobbige bloem komt terug in het glas-in-lood en de mozaïeken. Onder de brede kroonlijst flankeren twee uilen met opengesperde ogen een rij gelijkaardige gestileerde bloemen. Het gewaagde kleurenpalet van deze mozaïeken vermengt zwart en wit met roze en goud. 

Het interieur herneemt het traditionele grondplan van drie kamers in enfilade. Het rijkelijke decor van marmer, granito, glas-in-loodramen en sjabloonschilderingen verleent het interieur een geheel eigen klasse. Een groot deel van het decor is bewaard en werd in 2016 fraai gerestaureerd, waardoor het zijn oorspronkelijke schittering heeft teruggekregen.

In de omgeving

Door dezelfde architect