Hôtel Hannon

1902 Jules Brunfaut

Verbindingslaan 1 | Sint-Gillis


In Sint-Gillis bevindt zich niet alleen het Hortamuseum doch ook het huis Hannon, een ander opmerkelijk gebouw in art nouveau. De naam verwijst naar de opdrachtgever die ingenieur en amateurfotograaf was. Dit herenhuis is een uitzonderlijk ontwerp waarvan de gevel en het interieur perfect met elkaar harmoniëren.


Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed
Het is het enige art nouveau-gebouw van architect Jules Brunfaut. 

Bewonder de majestueuze hoekgevel die het best vanaf een zekere afstand wordt bekeken. De architect benadrukte de hoek door middel van in bas-reliëf gebeeldhouwde zuilen ontworpen door de beeldhouwer Victor Rousseau. 
De ietwat eigenaardige structuur in smeedijzer en glas-in-lood langs de kant van de Verbindingsstraat is het venster dat uitgeeft op de wintertuin waarin de planten zich vermengden met het florale decor van de muurschilderingen.

Brunfaut maakte geen gebruik van een bovenlicht om het trappenhuis te verlichten (zoals Horta dat zou hebben gedaan). Hij ontwierp integendeel een ondoorzichtige koepel ter bekroning van het decor van het trappenhuis waarvan de muren beschilderd zijn met een fresco van de Franse schilder Paul Albert Baudouin.
De motieven van de vloermozaïek en het thema van het fresco verwijzen naar de klassieke oudheid, maar zijn geheel kenmerkend voor de art nouveau.

In de omgeving