Vergotestraat 36

1910 Paul Vizzavona

Vergotestraat 36 | Sint-Lambrechts-Woluwe


Deze villa met drie gevels is typisch voor de stijl van Paul Vizzavona, die de Franse klassieke architectuur versmolt met de art nouveau. Het grondplan bestond oorspronkelijk uit twee parallelle verspringende rechthoeken die de straatgevel dynamiek verlenen. 


Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed
De gevel is opgetrokken in beige baksteen met vrij sombere decoratieve elementen. De vensters met steekboog zijn eenvoudig, maar neigen naar de art nouveau. Het geheel wordt bekroond door een mansardedak. Mits het voorste gedeelte met een verdieping te verhogen wilde Vizzavona een hoektoren simuleren. De art nouveau is ook terug te vinden in het ijzerwerk van de borstweringen, de consoles en het toegangsportiek.

In de jaren 1950 breidde architect André Honincks het huis aan weerszijden uit met extensies, eerst aan de tuinzijde met een glazen veranda en later aan de straatzijde met een wintertuin. De stijl hiervan is meer uitgezuiverd, maar goed geïntegreerd in het oorspronkelijke gebouw. 

Ook het interieur heeft tal van elementen in art nouveau, zoals de houten deuromlijstingen met lateien in de vorm van gestileerde bloemen. De geometrische trappaal is opmerkelijk. Ook de vloermozaïeken hebben bloemmotieven, maar de glas-in-loodramen zijn de meest spectaculaire elementen. Dat van het impostvenster van de toegangsdeur heeft als motief twee schitterende pauwen in wit en geel en dat van het bovenlicht boven het trappenhuis is getooid met geometrische lelies. 

In de omgeving

Door dezelfde architect