Huis Cauchie

1905 Paul Cauchie

Frankenstraat 5 | Etterbeek


Deze opvallende woning werd door architect-decorateur Paul Cauchie en zijn echtgenote, in het jaar van hun huwelijk, ontworpen als demonstratie van hun talent. Paul en Lina waren zowel kunstenaars als ambachtslui en ontwierpen de gevel als een reusachtig uithangbord van hun goede smaak en van hun devies ‘Par nous et pour Nous’ (Door ons en voor ons).


Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed
 
Op de gevel ziet u twee panelen met een lijst van hun activiteiten.

Dit is voor Brussel een erg speciale gevel. Het geometrisch karakter verwijst naarhet werk van Charles Rennie Mackintosh in Schotland, van wie Cauchie een groot bewonderaar was. De gebruikelijke dure edele materialen zijn hier vervangen door een eenvoudige pleisterlaag die de hele gevel als een schilderdoek bedekt. Alleen de sokkel is in hardsteen. Het centrale japaniserende portiek is vooraan afgesloten met pijlers in hout en gietijzer.
Neem de tijd om alle details van de sgraffiti te bekijken. De gracieuze vrouwelijke figuren zijn personificaties van de architectuur, de schone kunsten en de toegepaste kunsten.

Ook in het interieur getuigt de erg persoonlijke stijl van het echtpaar van invloeden van de Schotse school van Glasgow. Zo is er rijkelijk gebruik gemaakt van het gestileerde roosmotief dat typisch was voor Mackintosh.
Behalve de rekken en kasten van de eetkamer zijn de andere, eveneens door Cauchie ontworpen meubels, grotendeels verdwenen.

Het Cauchiehuis kan mits reservatie bezocht worden.

In de omgeving