Eigen huis van de beeldhouwer Pierre Braecke

Victor Horta

Troonsafstandsstraat 31 | Brussel


Dit huis weerlegt Victor Horta’s toenmalige reputatie dat hij een dure architect was. Hij slaagde er hier in om het geheel een artistieke en originele toets te geven die de eenvoud van de gebruikte materialen doet vergeten. Deze atelierwoning werd opgetrokken voor de befaamde beeldhouwer Pierre Braecke, die een vriend was van Horta en meewerkte aan tal van zijn projecten. 

Wijk Squareswijk
Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed
De asymmetrie van de gevel is opmerkelijk. Om de kosten te drukken, gebruikte Horta alleen natuursteen voor de omlijsting van de dubbele deur die gebruikt werd om zwaar materiaal naar het atelier te brengen.
Het gebouw is breed, maar sober en evenwichtig. Opvallend is de hoge uitspringende schouw in het midden van de gevel. Het grote venster op de tweede verdieping rechts verlichtte het tekenatelier van de kunstenaar.
Braecke was immers niet alleen beeldhouwer. Hij schilderde ook, tekende en ontwierp decoratieve objecten, zoals de mooie klink van de koetspoort die tevens fungeert als brievenbus. 

Het oorspronkelijke schrijnwerk is bewaard gebleven. Het is uitgevoerd in verschillende houtsoorten en afgewerkt met beslag in art nouveau-stijl. De muren zijn beschilderd met bloemmotieven (waarschijnlijk uitgevoerd door Braecke zelf) en gerestaureerd op basis van overgebleven sporen.
De opmerkelijke trappaal in de gang lijkt ontworpen te zijn als sokkel voor een beeld. Horta ontwierp tevens een indrukwekkende schoorsteen in de hoek van het salon en een ingebouwd buffet met deuren in felgekleurd Amerikaans glas in de eetkamer.

In de omgeving

Door dezelfde architect