Hotel Deprez-Van de Velde

1896 Jean DelhayeVictor Horta

Boduognatusstraat 14 | Brussel


Georges Deprez, de nieuwe directeur van de Cristalleries du Val-Saint Lambert, wil in 1896 een Brussels verblijf laten bouwen voor zijn toekomstige echtgenote en zichzelf. Hij wendt zich tot architect Georges Hobé die hem een zekere ... Victor Horta aanbeveelt. Die krijgt verschillende eisen voorgelegd: een klein hoekterrein, een voortuin van 5 meter diep die moet worden afgesloten met een hek en meubilair dat moet worden geïntegreerd in de binnendecoratie.

Wijk Squareswijk
Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed

Horta ontwerpt voor Deprez een echt herenhuis met vier bouwlagen, geheel opgetrokken uit steen. In de twee gevels en de hoektravee die ze verbindt zitten meer dan 50 muuropeningen - ramen en deuren - waaruit we de functies van de verschillende ruimten aflezen: de halve kelderverdieping is bestemd voor de dienstboden, de benedenverdieping voor zaken en de bel-étage voor de ontvangst van gasten. Op de bovenste verdiepingen wonen de eigenaars. 

In 1910 laat de nieuwe eigenaar het huis vergroten - het aanpalende perceel wordt erbij genomen. Ook het interieur wordt gewijzigd. Hij respecteert de stijl en de materialen, maar de kenmerkende asymmetrie van de meester verdwijnt onherroepelijk. In de jaren 60 wordt het gebouw deels verhoogd en worden er kantoren en appartementen in gevestigd.

De fraaie bewerking van de steen blijft echter zichtbaar, onder meer in de poëzie van de stengels die als klimplanten uit de sokkel rijzen en in soepele bewegingen de gevel beklimmen, of in de elegantie van de schoorstenen op de hoektravee die door een kleine boog met elkaar worden verbonden.

In de omgeving