Huis Van Dijck

1900 Gustave Strauven

Clovislaan 85 - 87 | Brussel


Dit opmerkelijke huis is een ontwerp van architect Gustave Strauven die toen pas 22 jaar was.

Wijk Squareswijk
Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed

De gevel is veel breder dan die van het huis Saint Cyr (Ambiorixsquare 14 en heeft een atypische compositie.
De koetspoort heeft smeedijzeren traliewerk in zweepslagstijl en rechts bevindt zich de signatuur van de architect. 
Het linker gedeelte is uitgewerkt als een rijzige, bijna gotische topgevel. Hij is bekroond met een opmerkelijk kleine houten loggia met een indrukwekkende kroonlijst. De elegantste onderdelen van de gevel zijn de uitkragende balkons met smeedijzeren borstweringen met verschillende motieven en een opmerkelijk schuin metalen element dat aan de mast van een boot doet denken. 
De rechtertravee bestaat uit loggia’s met prachtige borstweringen in ijzer en gesculpteerde steen met japaniserende vormen. 

Strauven ontwierp voor dit huis een origineel grondplan. Het polygonale trappenhuis wordt verlicht door een bovenlicht. De koetsdoorgang leidt naar een grote vierkante binnenplaats bedekt met een glazen koepel. Op de eerste verdieping is het huis door middel van een galerij verbonden met een groot achterhuis van drie verdiepingen dat als magazijn fungeerde.
Het gebouw werd in de loop van de tijd grondig gewijzigd. De achtergevel werd verbouwd in postmoderne stijl; het magazijn werd vervangen door een gebouw in dezelfde stijl en de overdekte binnenplaats verdween. 

In de omgeving

Door dezelfde architect