Huis de Saint-Cyr

1900 Gustave Strauven

Ambiorixsquare 11 | Brussel


Dit opmerkelijke huis is een van de meest extravagante art nouveau-ontwerpen van het Brusselse erfgoed. Het werd ontworpen door de toen amper vijfentwintigjarige architect Gustave Strauven voor de schilder en decorateur Georges Léonard de Saint-Cyr. De flamboyante stijl is zowel terug te vinden in de steen, het schrijnwerk en ijzerwerk als in het plan en de uitspringende vormen. 

Wijk Squareswijk
Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed
Deze amper vier meter brede gevel heeft een feeëriek aspect dat verbazing en verwondering wekt. De gevel is bijna etherisch tussen zijn gesofisticeerd ijzerwerk en brede lege of beglaasde oppervlakken.

Het meest opvallende element is natuurlijk de ronde muuropening van de loggia op de vierde verdieping. Deze ongewone structuur wordt gedragen door een cirkelvormig geplooide metalen balk. Het geheel eindigt in een decoratieve bekroning in gesculpteerde steen en smeedijzer waarachter een van de eerste dakterrassen in de geschiedenis schuilgaat. Aangezien het perceel niet groot genoeg was voor een tuin voorzag Strauven dit terras dat uitgeeft op het omliggende groen.

De stijl van het interieur varieert van kamer tot kamer, welhaast als een catalogus van de architectuurgeschiedenis. Het centrum van het huis wordt ingenomen door een groot trappenhuis in neo-empire. De eetkamer is in neo-Vlaamse renaissance. Het Chinese salon op de eerste verdieping dateert uit de jaren 1920. Nochtans zijn hier en daar elementen in art nouveau terug te vinden, zoals de ronde schoorsteen van de eetkamer of het japaniserende plafond van het salon vooraan.

In de omgeving

Door dezelfde architect