Eigen woning van de architect Gustave Strauven

1905 Gustave Strauven

Lutherstraat 28 | Brussel


Dit huis, dat de architect Gustave Strauven voor zichzelf ontwierp, is een meesterwerk van de Brusselse art nouveau. Hij gaf hier eens te meer blijk van zijn vernuft om een huis te bouwen op een bijzonder smal perceel (slechts 3,75 meter breed).

Wijk Squareswijk
Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed
Het elegante decoratief ensemble doet de smalle gevel vergeten. Strauven maakte gebruik van polychromie en een veelheid aan materialen: gele en blauwe geglazuurde baksteen gecombineerd met witsteen en purperen en grijze leisteen voor de omkadering van het smeedijzeren toegangshek met een decor van arabesken. 
Achter dit hek voert een kleine trap naar de bel-etage en een andere naar de keuken in het souterrain. De erker op de eerste verdieping werd recentelijk gereconstrueerd naar in archieven aangetroffen plannen van de architect. De borstwering van het dakterras is versierd met twee pinakels. 

In het hart van het huis bevindt zich een smalle vijfhoekige door een koepel verlichte trap die naar de verdiepingen leidt. Op elke verdieping bevindt zich één enkele ruimte die doorloopt van voor- tot achtergevel. 
De huidige eigenaar, die specialist is in het werk van Strauven voerde een minutieuze restauratie uit. De muren en het houtwerk hebben hun oorspronkelijke kleuren teruggekregen.

In de omgeving

Door dezelfde architect