Quaker House

1899 Georges Hobé

Ambiorixsquare 50 | Brussel


Dit herenhuis met drie bouwlagen, thans ‘Quaker House’ genoemd, werd ontworpen door architect Georges Hobé. Het is geïnspireerd door de Engelse cottage-stijl waarvan het de eenvoudige elementen overneemt die volgens Hobé de toekomst waren van de moderniteit: erker, monumentale schouw en leistenen dak.

Wijk Squareswijk
Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed
Het enige echt opvallende element van deze gevel is de grote hoekerker, bekroond met een leistenen dak. Hij vergroot de binnenruimte en biedt vooral een breed uitzicht op de tuinen van de squares. Onder deze erker bevindt zich de signatuur van de ontwerper die zichzelf ‘architecte-décorateur’ noemt.

De architect heeft bijzondere zorg besteed aan het schrijnwerk en het meubilair, dat voor een groot deel in mahonie is uitgevoerd. De wanden van het salon zijn behangen met schitterend verguld Japans behangpapier en die van de andere ruimten met vrij gedurfd en direct uit Engeland geïmporteerd behangpapier van ontwerpers als Charles Voysey. 

Momenteel zijn hier de kantoren van de Brusselse afdeling van de Quakers gevestigd. Het decor is perfect bewaard gebleven. 

In de omgeving