Hortahuis

1898 Victor Horta

Amerikaansestraat 23-25 | Sint-Gillis


Dit huis en atelier is ontworpen als totaalkunstwerk en fungeert vandaag als museum, één van de meest bezochte culturele plaatsen van de hoofdstad.

Wijk Kastelein
Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed

Na de bouw van de huizen Winssinger, Solvay en Van Eetvelde aslook het  Volkshuis besloot Horta om zijn eigen woning te bouwen. Ze is minder luxueus dan de eerstgenoemde, maar daarom niet minder interessant. Hier ontplooide Horta vrijelijk al zijn talenten.

Links bevindt zich de woning en rechts het atelier. De functies zijn duidelijk van elkaar gescheiden, ondanks de verbindingen aan de binnenkant tussen de verschillende verdiepingen.

Ga voor de gevel staan en bekijk de gevel van het atelier (rechts). Bemerk het grote venster op de tweede verdieping dat de ruimte verlicht waar de medewerkers van Horta de plannen tekenden. Het eigen bureau van Horta bevond zich op de eerste verdieping.

De gevel van het huis (links) wordt gemarkeerd door een erker waaraan een elegant balkon met vloer in glastegels is opgehangen.

Deze gevel werd zorgvuldig gerestaureerd en alle oorspronkelijke elementen zijn bewaard gebleven.

Het interieur is opmerkelijk. In alle onderdelen, van mozaïekvloeren tot de deurklinken, is het raffinement tot in het kleinste detail doorgedreven. Horta combineerde gedurfd industriële en luxe materialen.

De ruimte van de vestiaire kan door middel van klap- en schuifdeuren, naargelang de behoefte op dagen van grote ontvangsten, worden vergroot. In de trappaal is een verwarmingselement met ribben verwerkt. De ruimten zijn verdeeld over halve niveaus die zorgen voor openheid en perspectieven naar alle kamers en de indruk wekken dat het huis veel groter is dan het in werkelijkheid is.

Het licht valt langs alle kanten binnen, onder meer via een opmerkelijk bovenlicht in glas-in-lood en een spel van spiegels in het trappenhuis.

Het geheel werd met de grootste zorg gerestaureerd en het museum exposeert sinds enkele jaren een collectie van diverse door Horta ontworpen meubelen.

Een absolute aanrader!

In de omgeving

Door dezelfde architect