Huis Vinck

1906 Victor Horta

Washingtonstraat 85 | Elsene


Dit huis werd in twee fasen gebouwd. In 1906 ontwierp Victor Horta de twee eerste bouwlagen. In 1927 voegde Adrien Blomme er nog een bouwlaag aan toe. De opdrachtgever van dit huis was de Brusselse senator en advocaat Emile Vinck.

Wijk Kastelein Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed
Het balkon en de smeedijzeren borstwering zijn nog overblijfselen van het bijzonder harmonieuze gevelontwerp van Victor Horta.

In het interieur zijn nog veel meer elementen van Horta terug te vinden dan in de gevel. Uit de proporties van de ruimten en de lichtinval blijkt eens te meer dat Horta een meester was in ruimtelijke opbouw. 
Mits de toegangsdeur te decentreren kwam er ruimte vrij voor een groot bureau links en een wachtkamer rechts. De centrale hal is bekroond met een fraai bovenlicht dat zorgt voor een rijkelijke lichtinval in het hele huis.
De dienstgang via dewelke het dienstpersoneel het huis apart kon betreden loopt langs de gemeenschappelijke scheidingsmuur. Vinck kon zijn werk verrichten zonder gestoord te worden door het huispersoneel dat voor het huishouden zorgde zonder het hart van het huis te moeten betreden. 

In de omgeving

Door dezelfde architect