Huis Frison

1894 Victor Horta

Lebeaustraat 37 | Brussel


Dit herenhuis, dat genoemd is naar zijn opdrachtgever de advocaat Maurice Frison, werd ontworpen door zijn vriend Victor Horta. Het is één van de eerste ontwerpen van Horta, maar met de golvende lijnen van de steen en het ijzerwerk onderscheidt het zich al sterk van de aanpalende gevels. 


Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed
De kronkelende lijnen met plantenmotieven van de smeedijzeren borstweringen zijn een typisch voorbeeld van de befaamde ‘zweepslagstijl’. De loggia op de tweede verdieping lijkt zachtjes uit de gevel op te rijzen in plaats van eraan bevestigd te zijn. Zoals op de archieffoto te zien is, wilde Horta het venster van het bureau van de advocaat benadrukken (thans vervangen door een winkelvitrine). Hij voorzag in een brede muuropening met twee dunne en fraai gedecoreerde gietijzeren pijlers die het balkon van de eerste verdieping ondersteunen.

Horta zorgde ervoor dat het licht tot in het hart van het huis kon doordringen door middel van een schitterende wintertuin in gekleurd glas. Deze verlicht de eetkamer en loopt door tot boven het voorvertrek.
Alle muren en plafonds waren gedecoreerd met de voor Horta typische kronkelende lijnen (thans overschilderd in een effen kleur). De fraai gesculpteerde trappaal, op zich alleen al een meesterwerk van Horta, is bewaard gebleven.

In de omgeving

Door dezelfde architect