Huis Autrique

1905 Victor Horta

Haachtsesteenweg 266 | Schaarbeek


Het huis Autrique ligt in het hart van Schaarbeek. Het is een van de eerste ontwerpen van de jonge Victor Horta die toen zijn eigen weg begon te ontwikkelen en wiens naam synoniem zou worden met de art nouveau.


Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed
Eugène Autrique had een beperkt budget en dacht aan een bepleisterde gevel. Horta kon hem er echter van overtuigen om meer geld te besteden aan de gevel en hem uit te voeren in Franse witsteen. Het metselverband van de steen wordt benadrukt door voegen van rode mortel.
Het traliewerk boven de deur is geïnspireerd op de letter A, het initiaal van zijn klant.

Om het huis minder smal te doen lijken, verving Horta de gebruikelijke dakvensters op de dakhelling (die op alle andere huizen van de straat zijn terug te vinden) door een ondiepe loggia versierd met sgraffiti. Dit gaf meer prestige aan de bovenste kamers waar de kinderen sliepen.

De meest vernieuwende elementen zijn terug te vinden in het trappenhuis: de vloermozaïek met bloemmotief, een bijzondere trappaal en een japaniserend glas-in-loodraam met een fruitboom en irissen.

Dit museum-huis kan tijdens de openingstijden bezocht worden. Het is met zorg gerestaureerd en zal elke bezoeker met zijn charme bekoren, alsof hij de persoonlijke genodigde is van mijnheer Autrique.

In de omgeving

Door dezelfde architect