Voormalige kapel van het Brugmannhospitaal

1905 Victor Horta

Arthur Van Gehuchtenplein 2 - 4 | Brussel


In 1906 geeft de Raad der Godshuizen van Brussel Victor Horta de opdracht om een modern ziekenhuis te ontwerpen dat zal worden genoemd naar zijn belangrijkste mecenas: Georges Brugmann. Op enkele terreinen aan de grens met Jette, goed voor 18 hectare, bouwt de architect een revolutionaire medische tuinwijk bestaande uit paviljoenen in een schrijn van groen. De bekende weelderigheid van Horta maakt voor één keer plaats voor een meer sobere compositie. De paviljoenen zijn gebouwd in een eclectische stijl met enkele accenten van de art nouveau.

Wijk Laken
Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed

In het uiterste noordwesten van de site maakt Horta van een niveauverschil van bijna 5 meter gebruik om een gebouw met een toren te bouwen. Het telt twee verdiepingen en is bestemd voor de nevenactiviteiten: op de benedenverdieping, aan de straatkant,  een voor het publiek toegankelijke rouwkapel en in de kelderverdieping een mortuarium, autopsiezalen en het laboratorium van de anatoom-pathologische dienst die toegankelijk zijn vanuit het ziekenhuis. Een lift voor het 'lijkenvervoer' verbindt de kelderverdieping met de benedenverdieping. 

De kenmerkende zachtheid van de architectuur van Horta is aanwezig in de uitsprongen, de metalen luifels en de afgeronde hoeken. Binnen, aan weerszijden van een centrale vestibule, ligt de kapel met twee driedelige koren, één voor de katholieke erediensten en één voor de burgerlijke plechtigheden. Een gordijnscherm, bevestigd aan een raam met twee gietijzeren zuiltjes die worden bekroond door een fakkel, scheidt de beide zones.

Philippe Samyn & Partners verbouwen het gebouw tot een conferentie- en opleidingscentrum dat in 2009 wordt geopend. Het barokmeubilair uit de kapel van het Sint-Jansziekenhuis dat er in 1937 werd neergezet - altaar, preekstoel en schilderijen – verhuist naar de kerk van de Heilige Drievuldigheid in Elsene.

In de omgeving

Door dezelfde architect