Eigen huis van de schrijver en kunstcriticus Sander Pierron

Victor Horta

Waterleidingstraat 157 | Elsene


Sander Pierron was begin 20e eeuw een succesrijke schrijver, journalist en kunstcriticus en een groot bewonderaar van Victor Horta. Daarom gaf hij de architect de opdracht om zijn huis te ontwerpen dat weliswaar bescheiden is en aangepast aan zijn beperkte financiële middelen, maar toch van het vernuft van Horta getuigt.

Wijk Kastelein
Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed
De gevel is eenvoudig, maar draagt het stempel van Horta. De opmerkelijkste elementen zijn de toegangsdeur met zijn hardstenen omlijsting en het balkon van de bovenste verdieping voor een groot venster, dat uitgeeft op de voormalige werkkamer van Sander Pierron.
De gevel bestaat uit een afwisseling van rode (goedkope) baksteen en geglazuurde witte baksteen. Deze verlevendigen de gevel en vormen voor Horta eerder zeldzame polychrome patronen. Ondanks de bescheiden middelen integreerde Horta opmerkelijke bronzen details zoals de gestileerde brievenbus en de zwanenhalsvormige trekker van de deur met sierlijsten.

Het interieur heeft een minder origineel grondplan dan de andere huizen van Horta. Het geheel is niettemin erg elegant en verzorgd en straalt een gevoel van comfort uit. Het licht wordt mooi gefilterd door het okerkleurige glas-in-lood van de deuren van de tussenverdieping. De fraai bewerkte trappaal en -leuning en de mozaïekvloer van de vestibule verlenen dit huis een grote charme.

In de omgeving

Door dezelfde architect