Huis Aubecq

1899 Victor Horta

Louizalaan 520 | Brussel


Victor Horta ontwierp dit huis, een van zijn grootste meesterwerken, in 1899 voor de rijke industrieel Octave Aubecq. De architect creëerde voor hem een totaalkunstwerk, ontwierp ook de meubelen en bepaalde zelfs mee de keuze van de kunstwerken. Het voorziene budget werd daarbij ruimschoots overschreden. Afgebroken in 1950.

Wijk Louiza

Voor dit herenhuis met drie gevels exploiteerde Horta ten volle de bijzondere vorm en oriëntatie van het terrein. Hij richtte de erker naar het Ter Kamerenbos om zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen te laten vallen en te zorgen voor een fraai uitzicht. De complexe vormen van de volledig in gesculpteerde hardsteen opgetrokken gevels stelden de steenkappers voor tal van problemen. Vanaf het reusachtige en over de hele gevel doorlopende balkon konden de bewoners het schouwspel gadeslaan van de burgerij die op zondag per koets, te voet of te paard naar het bos trok. 

De eretrap werd verlicht met een reusachtige koepel in gekleurd Amerikaans glas. Rondom lagen zes- of achthoekige salons met grote ramen naar de laan of de tuin aan de zijkant. In het midden van het trappenhuis stond een biljarttafel. In elk salon waren de meubelen en het schrijnwerk uitgevoerd in een andere houtsoort.

Onder druk van de vastgoedspeculatie werd dit meesterwerk gesloopt om plaats te maken voor het huidige flatgebouw met acht verdiepingen. Het meubilair raakte verspreid in privé- en openbare collecties. Een deel ervan wordt thans geëxposeerd in het Musée d’Orsay in Parijs. De gevel werd door de overheid gedemonteerd en opgeslagen in een magazijn. Het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest hoopt het huis ooit te kunnen reconstrueren en het open te stellen voor het publiek.

In de omgeving

Door dezelfde architect