Huis Max Hallet

1903 Victor Horta

Louizalaan 346 | Brussel


Dit grote herenhuis bevindt zich op één van de meest prestigieuze lanen van de stad. Het ontwerp dateert uit een periode van Victor Horta’s carrière waarin hij streefde naar meer soberheid. Het is ook één van de weinige door Horta ontworpen gebouwen dat de tijd zonder grondige wijzigingen heeft doorstaan.

Wijk Louiza
Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed

Horta ontwierp dit herenhuis voor zijn vriend advocaat en politicus Max Hallet die er op een ongedwongen manier zijn vrienden en klanten wilde ontvangen. Hoewel de gevel eenvoudig oogt, is niets aan het toeval overgelaten. De gevel is met een lichte welving subtiel verankerd in het voetpad, alsof hij als een boom bijna natuurlijk uit de grond oprijst.

Het balkon loopt ononderbroken over de hele gevelbreedte door. Hij benadrukt de horizontaliteit en verbreedt ook de gevel die op zich al veel imposanter is dan die van de traditionele Brusselse huizen. 

Binnen opent zich een verbazingwekkende wereld met veel bloemmotieven (behangselpapier, muurschilderingen, enz.). Mevrouw Hallet hield van planten en Horta ontwierp voor haar een gewaagde wintertuin bestaande uit drie brede, ronde, uitstulpende nissen die uitgeven op de tuin. Het glas was eertijds verguld in de massa en de hele structuur was met bladgoud bekleed. Het geheel moet een spectaculaire indruk hebben gemaakt op de bezoeker die het huis binnentrad.

Het huis kan op afspraak bezocht worden.

In de omgeving

Door dezelfde architect