Voormalige winkel van de gebroeders Wolfers

1909 Victor Horta

Arenbergstraat 11-13 | Brussel


Victor Horta werkte geregeld samen met de edelsmid Philippe Wolfers en ontwierp voor hem een winkel met atelier in de schaduw van de kathedraal Sint-Michiel en Sint-Goedele. De Arenbergstraat stond vroeger bekend om zijn standingvolle winkels.


Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed
Het gevelontwerp is niet erg expressief, maar de lijnen getuigen van een elegante strengheid die in de hele gevel is terug te vinden, van de golvende kroonlijst boven de eerste verdieping tot de indrukwekkende massieve zuilen op de 4e verdieping. De hele benedenverdieping met de uitstalramen voor zilverwerk en juwelen is opgetrokken in speciaal uit Zweden geïmporteerd zwart graniet.

Horta moest rekening houden met de noden van Wolfers en van zijn personeel. Hij voorzag in twee ruime ateliers met bovenlicht dat zorgde voor voldoende natuurlijk licht voor de ambachtslui.
Het winkelmeubilair werd helaas verwijderd (het werd door de familie Wolfers geschonken aan het Museum Kunst & Geschiedenis), maar het mooie trappenhuis met zijn glas-in-loodramen, trappen in Carrara-marmer en vergulde trapleuning, dat naar de salons voor rijke klanten leidde, is nog te bewonderen. De wanden van het salon op de verdieping zijn volledig bekleed met zijde van Lyon.

In de omgeving

Door dezelfde architect