Magasins Waucquez

1906 Victor Horta

Zandstraat 20 | Brussel


Dit voormalige warenhuis, dat thans onderdak biedt aan het Belgisch Stripcentrum, is een meesterwerk van de art nouveau, ontworpen door Victor Horta. Hier is voor één keer geen sprake van een privéwoning, maar van een ‘tempel van de handel’, besteld door de stoffenhandelaar Charles Wauquez. Hij deed een beroep op Horta voor de bouw van een nieuw gebouw voor zijn groothandel waar hij klanten kon ontvangen maar ook zijn voorraden kon opslaan.


Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed

De gevel is vrij regelmatig, op een lichte kromming in het midden na. Op de benedenverdieping links bevindt zich een informatief gevelbord en rechts de dienstingang. 
De hardstenen sokkel compenseert subtiel de straathelling en zorgt ervoor dat een evenwichtig totaalbeeld van de gevel behouden blijft.

Het museum is toegankelijk, dus kunt u probleemloos de binnenkant van het gebouw bekijken. De inkomhal geeft uit op een binnenruimte verlicht met een glazen koepel en een indrukwekkende lantaarn. De centrale trap achteraan herinnert aan de pracht van de klassieke architectuur. Het ijzerwerk van de leuning met een fleuronmotief oprijzend uit gestileerde bladeren wordt herhaald in de borstweringen van de verdieping.

In de omgeving

Door dezelfde architect