Hotel Solvay

1900 Victor Horta

Louizalaan 224 | Brussel


U staat hier op de prestigieuze Louizalaan voor een van de meest opmerkelijke creaties van de architect Victor Horta. Hij ontwierp het voor de industrieel Armand Solvay, een van de rijkste mensen van het land, die een privéhuis wilde op maat van zijn prestige. Blijkbaar kreeg de architect vrijwel onbeperkte middelen te zijner beschikking. Het huis Solvay is opgenomen in de werelderfgoedlijst van Unesco. Het is een echt manifest van de ideeën van Horta en één van de meest geslaagde verwezenlijkingen uit zijn carrière.

Wijk Louiza
Deel van een UNESCO-werelderfgoedsite
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed
De gevel is vrij symmetrisch en een herinterpretatie van die van de andere herenhuizen die toen langs deze laan stonden: een breed balkon voor de bel-étage en een koetspoort die naar de stallen leidt. Maar hij is ook opgetrokken uit ijzer en glas, wat toen resoluut moderne materialen waren.
Opmerkelijk zijn de talrijke luchtgaten in de gevel. Het zijn verluchtingsgaten voor de natuurlijke klimaatregeling van elk vertrek.

Het interieur is een echt visueel vuurwerk. Horta gebruikte de meest kostbare en edele materialen van zijn tijd: marmer, exotische houtsoorten, fluweel, goud en messing. De overheersende rood-oranje tinten versterken de sfeer van luxe en comfort.
Maar Horta gebruikte in dit prestigieuze huis ook industriële materialen (geglazuurde baksteen, ijzeren balken met klinknagels), wat bij de enen bewondering wekte en bij de anderen heftige kritiek.
De statige dubbele trap is bekroond met een grote waaiervormige lichtkoepel en tegen de achterwand bevindt zich een monumentaal pointillistisch schilderij van Théo Van Rysselberghe. Al het oorspronkelijk meubilair en de oorspronkelijke lusters, tapijten, horloges en vazen zijn bewaard gebleven.

Dit meesterwerk kan mits reservatie bezocht worden en dat is een absolute aanrader.

In de omgeving

Door dezelfde architect