Kindertuin nr. 15

Victor Horta

Sint-Gisleinsstraat 40 | Brussel


Deze kindertuin is de enige school die Victor Horta ontworpen heeft. Horta wilde haar een zekere frisheid geven die contrasteerde met het plechtige karakter van de scholen uit die tijd.


Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed

Zoals in de art nouveau vaak het geval, is de gevel asymmetrisch en weerspiegelt de indeling van de volumes van het interieur. Het hoofdgebouw, dat het karakter van een huis heeft, moest verwelkomend zijn voor de kinderen. Bekijk de talrijke geraffineerde details van deze gevel: de glazen luifel boven de ingang die rust op smeedijzeren consoles in typische Horta-stijl; de schouwen aan weerszijden van de linkerhoek zijn zo verbonden dat ze een hoge nis vormen; de gesculpteerde natuurstenen kordons die eindigen in bloemmotieven.

Het grondplan van de school is eenvoudig maar erg functioneel. De klassen, vestiaires, het sanitair en de refter liggen rond een centrale binnenplaats overdekt met een glazen koepel waar volop licht kan doorheen stromen. Het bijzonder lichte metalen gebinte van deze koepel was destijds een technisch hoogstandje. Horta ontwierp zelf de interieurdecoratie en  voorzag  zelfs in een meubilair dat  aan de noden van kinderen aangepast was. 

In de omgeving

Door dezelfde architect