Athénée Emile André

1910 Henri Jacobs

Kapucijnenstraat, 54 - 58 | Brussel


Deze voormalige meisjesschool werd ontworpen door Henri Jacobs in eclectische stijl met art nouveau-elementen. Thans is er het Institut Diderot gehuisvest.


Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed
Het rechter gedeelte van het gebouw met de ingang werd ontworpen door Jacobs, maar het linker gedeelte is een uitbreiding van de jaren 1980. De vrij klassieke gevel is opgetrokken in witsteen. Op de fries die het impostvenster van de toegangsdeur en de lateien van de vensters op de benedenverdieping met elkaar verbindt, zien we de inscriptie ‘école normale – normaal school’. De art nouveau-elementen zijn vooral terug te vinden in het ijzerwerk van de souterrainvensters of de toegangsdeur, of op de verfijnd gesculpteerde steekboogvormige latei van het venster in de hoogste bouwlaag.

Een rechthoekige overdekte binnenplaats parallel aan de gevel geeft toegang tot de verschillende vleugels van het gebouw die zelf nog van elkaar gescheiden zijn door speelplaatsen. De overdekte binnenplaats met decor in art nouveau heeft twee verdiepingen; het gewelfde plafond heeft sierlijsten met bloemmotieven. Opmerkelijk ook is het schitterende ijzerwerk van de trapleuning, de borstwering en de consoles onder de galerij. Bekijk zeker de sgraffiti van de befaamde Henri Privat-Livemont.

In de omgeving

Door dezelfde architect