Scholencomplex van Linthout. Voormalige school nr.11 en school nr.13

Henri Jacobs

Roodebeeklaan 103 | Schaarbeek


Henri Jacobs paste met succes de art nouveau toe voor schoolgebouwen. Hij was een visionair architect met hooggestemde idealen en voorzag deze school van weelderige decors die de kinderen ‘zin voor schoonheid, helderheid en harmonie’ moesten bijbrengen.


Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed
De kleine witstenen gevel wordt vrijwel volledig ingenomen door de grote toegangspoort. Deze wordt bekroond met een grote sleutel met de letter ‘S’ voor Schaarbeek en gesculpteerde zwikken met voluten van takken en de opschriften ‘École Communale’ en ‘Gemeenteschool’. De hoge vensters op de verdieping worden bekroond met een fries van plantenguirlandes.

De school is gearticuleerd rond speelplaatsen en een overdekte binnenplaats die naar de klassen leidt en verlicht wordt door een glazen koepel. De vloer van deze binnenplaats is getooid met een mozaïek in de vorm van een windroos, die de leerlingen moet aanzetten tot het verwerven van kennis en studie. 
Op de muur tegenover de ingang bevindt zich een groot symbolistisch fresco geschilderd door Maurice Langaskens. Het bestaat uit drie delen, getiteld ‘Les contes de l'ancêtre’ (Voorouderverhalen), ‘l'Étude' (Studie) en ‘Bergers étudiant les étoiles' (Herders bestuderen de sterren). 
Elders in de school zijn er nog andere fresco’s te bewonderen. Een bezoek loont zeker de moeite, want het interieur is intact bewaard gebleven.

In de omgeving

Door dezelfde architect