Maarschal Fochlaan 7

1905 Henri Jacobs

Maarschalk Fochlaan 7 | Schaarbeek


Dit mooie ensemble van drie huizen (nr. 7, nr. 9 en nr. 11) is ontworpen door architect Henri Jacobs. De gesofisticeerde gevels getuigen van een oog voor detail, wat kenmerkend is voor het hele oeuvre van de architect.

Wijk Colignon Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed

De architect was fier op zijn eigen huis! Zijn handtekening bevindt zich op drie verschillende plaatsen: ter hoogte van de verluchtingsgaten, omgeven met fraaie sgraffiti, op de benedenverdieping, ter hoogte van het decoratieve ijzerwerk van de toegangsdeur en op de klep van de brievenbus.

Opvallend is ook de centrale muurdam bestaande uit twee fijne halfzuiltjes onder één kapiteel met plantenmotieven. Vanuit dit kapiteel vertrekt een groot waaiervormig sgraffito met bloemencompositie ontworpen door Henri Privat Livemont. De vensters op de verdieping zijn voorzien van zonneweringen die oorspronkelijk beschilderd waren met een waaiermotief.

Op de benedenverdieping bevond zich het bureau van de architect met niet minder dan vijf tekentafels. De keuken en de eetkamerbevonden zich in het souterrain en de woon- en slaapkamers op de verdiepingen. De vestibule is getooid met een fraaie sgraffito-boord en de trap heeft een interessante leuning in smeedijzer en messing.

In de omgeving

Door dezelfde architect