Josaphatschool

1907 Henri Jacobs

Josaphatstraat 229 en 243 | Schaarbeek


Henri Jacobs bouwde dit scholencomplex op vraag van de gemeente Schaarbeek. Hij ontwierp niet alleen de plannen, maar ook de decoratieve details. Dit gebouwencomlpex is een model van ruimtelijke organisatie en circulatie. 


Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed
De monumentale gevel van nr. 229 is een combinatie van hardsteen, oranje baksteen en witsteen van Euville. Hij heeft een decor van sgraffiti met een motief van gestileerde margrieten en is bekroond met de heraldische Belgische leeuw. In de hardstenen omlijsting van de toegangspoort is bovenaan het symbool van de laïciteit (vrijzinnigheid) verwerkt.
De indrukwekkende witstenen gevel van nr. 243 in dezelfde straat wordt gedomineerd door het monumentale venster van de turnzaal steunend op gietijzeren zuilen.
Aan de andere kant van het gebouwencomplex in de Bijenkorfstraat nr. 30 bevindt zich de industrieschool. Het grote venster in de gevel is bekroond met een sgraffito.

Het geheel is gestructureerd rond een overdekte binnenplaats uitgevend op speelplaatsen. De gevels van deze binnenplaats en de belangrijkste circulatieruimten van de scholen zijn versierd met sgraffiti ontworpen door Privat Livemont. 

In de omgeving

Door dezelfde architect