Eigen woning en atelier van schilder Albert Cortvriendt

1900 Léon Sneyers

Nancystraat 6 - 8 | Brussel


Dit gebouw in art nouveau was niet alleen de woning, maar ook het atelier van de schilder Albert Cortvriendt. Deze combinatie van woning en atelier was rond de vorige eeuwwisseling erg in trek.

Wijk Marollen
Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed

Het linker gedeelte en de lagere centrale traveeën vormden de woning van de schilder, terwijl zijn atelier was ondergebracht in het rechtergedeelte dat onder de kroonlijst is bekroond met een grote sgraffito. Een mooie erker in een gesculpteerde hardstenen omlijsting markeert de eerste verdieping van de linker travee. Hij wordt op de tweede verdieping bekroond met een balkon met een mooie borstwering in geometrische art nouveau onder een brede kroonlijst. Deze rust op fraaie consoles in art nouveau-ijzerwerk. Op de rechterkant van het gebouw trekken vooral de schitterende florale sgraffiti de aandacht en ook het ijzerwerk van het balkon boven een drielicht tussen gesculpteerde hardstenen stijlen die bovenaan overgaan in consoles. 

In de inkomhal, bereikbaar via marmeren traptreden, bevindt zich een fries met een zwarte kat en een vleermuis, die allegorieën van de nacht zijn. Een brede deur in donker hout geeft uit op de ontvangstruimte met licht houtwerk met gesculpteerde art nouveau-motieven. Deze kamer heeft ook een fraaie witte schouw met een middeleeuws blazoen en een houten cassettenplafond. Het interieur is dus een mengeling van middeleeuwse invloeden, neo-Vlaamse renaissance en art nouveau. Opmerkelijk is ook de mooie houten trap waarvan het gedeelte dat naar het souterrain leidt, is uitgevoerd in verfijnd schrijnwerk en voorzien is van perfect gerestaureerde glas-in-loodramen. Na 2000 werd het gebouw vanaf de eerste verdieping aangepast aan contemporaine eisen.

In de omgeving

Door dezelfde architect