Chemiserie Niguet

1896 Paul Hankar

Koningsstraat 13 | Brussel


Voor de hemdenfabrikant A. Niguet ontwierp Paul Hankar een schitterende winkelpui in mahoniehout in een voor hem typische stijl. Het is een van de weinige nog bewaarde Brusselse winkelpuien in art nouveau.


Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed
Boven de volledig beglaasde vitrine zien we nog de inscriptie ‘Chemiserie A. Niguet - Maison fondée en 1835’. De complexe mahoniehouten roedeverdeling bestaat uit een combinatie van grote gebogen lijnen met bovenaan een strak ruitpatroon. De toegangsdeur is rijkelijk versierd met opmerkelijk messing ijzerwerk.
Dit uitstalraam dateert nog uit de 19e eeuw, waaruit blijkt dat Paul Hankar één van de pioniers was van de art nouveau in Europa. Het is opmerkelijk dat het ontwerp van dit uitstalraam nog veeleer verwijst naar de florale art nouveau dan naar de geometrische art nouveau waarvan Hankar de aanvoerder was in België. 

Bij het binnengaan betreedt u een feeërieke plek. De winkelruimte is omgeven door een opengewerkte galerij in japaniserende stijl. De muurkasten, die voordien voor de hemden werden gebruikt, zijn nog deels bewaard. Vandaag worden hierin de verfijnde bloemcreaties van Daniel Ost geëtaleerd. 
Bij de restauratiewerken geleid door de Stad Brussel werd het schitterende plafond vrijgemaakt. Het is bespannen met doek door de decorateur Adolphe Crespin die een medewerker én vriend was van Hankar.

In de omgeving

Door dezelfde architect