Old England

1898 Paul Saintenoy

Hofberg 2 | Brussel


Dit gebouw is een van de mooiste voorbeelden van de art nouveau in Brussel. Het werd ontworpen door architect Paul Saintenoy en fungeerde vroeger als het warenhuis ‘Old England’. Sinds 2008 is hier het muziekinstrumentenmuseum gevestigd.


Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed
De gevel is vrijwel volledig beglaasd, wat destijds uiterst modern was. Hij is geritmeerd door een fijn decor in polychroom gres (steengoed) met op planten geïnspireerde vormen.
De luifel is uitgewerkt als een juweel, net als de over drie bouwlagen doorlopende erker met een indrukwekkend venster. Het gebouw heeft een hoektorentje bekroond met een koepel in flamboyant ijzerwerk. De architect heeft alle mogelijkheden op het vlak van lichtheid en buigzaamheid die het smeedijzer hem boden, benut. 

Het interieur werd verbouwd en aangepast aan de moderne eisen op het vlak van beveiliging en klimaatregeling, nodig voor zijn nieuwe functie als museum. Niettemin kunt u nog het prachtige smeedijzeren hek van de lift bewonderen en ook het opmerkelijke ijzerwerk op de bovenste verdieping. Daar bevindt zich momenteel een restaurant met een uitzonderlijk panorama van 360° over Brussel.

In de omgeving

Door dezelfde architect