Cinema Palace

1913 Paul Hamesse

Anspachlaan 85 | Brussel


Nadat ze Parijs hebben veroverd, maken de gebroeders Pathé in 1913 ook furore in Brussel met de bouw van het eerste bioscoopcomplex in de hoofdstad, het prestigieuze Pathé Palace. Paul Hamesse krijgt de opdracht om een bestaand gebouw te verbouwen en het hele binnenterrein van het huizenblok een nieuw aanzien te geven. 


Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed

De gevel, breed geopend op de laan en gedomineerd door de emblematische haan, doet dienst als gigantisch reclamebord, terwijl het interieur de kaart trekt van luxe en comfort. Hamesse pakt uit met gloednieuwe technieken: een structuur van gewapend beton, brandbestendige materialen, een ijzeren gordijn tussen de filmzaal - de eerste in Brussel -, de projectiecabines en de nooduitgangen, zonder de gesofistikeerde verlichting en de doorspoelbare toiletten te vergeten!
Voor de hal en de vele foyers, bars en rookkamers, evenals voor de gevel, put de architect uit een decoratief repertoire dat zowel geïnspireerd is op het oosterse exotisme als op de Wiener Sezession die in die tijd mode is in de avant-gardistische milieus. De art deco is niet meer veraf…

In de grote filmzaal daarentegen heerst een heel andere sfeer. Deze ruimte met dubbele galerij, goed voor 1973 plaatsen, mikt op een gegoed en weldenkend publiek. De plechtige codes van de schouwburgarchitectuur zijn aanwezig: decor in Lodewijk XVI-stijl en rode en gouden tinten.

Na opeenvolgende herbestemmingen en een grondige verbouwing door architect Alain Richard krijgt het complex eindelijk zijn bioscoopbestemming terug: sinds 2018 herbergt het verschillende filmzalen en ruimten met een multiculturele roeping. Alleen de voormalige bar op de eerste verdieping  – ironisch gedoopt tot Foyer Hamesse – getuigt nog van de originele weelde van het complex.

In de omgeving

Door dezelfde architect