Voormalig kunstenaarsatelier van de schilder Emile Fabry

1902 Émile Lambot

Sint-Michielcollegestraat, 6 | Sint-Pieters-Woluwe


Atelierwoning van de befaamde symbolistische schilder Emile Fabry die soms voor Horta werkte. Het ontwerp geeft blijk van een voor de art nouveau zeldzame strengheid, die we bijna premodernistisch kunnen noemen.


Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed
De gevel van de atelierwoning rust op een rustieke onderbouw in hardstenen breuksteen. De vensters zijn op een bijzonder functionele, en bijna industriële manier geordend, met uitzondering van het souterrainvenster dat gealigneerd is met dat van de benedenverdieping. Dit laatste wordt gekenmerkt door fraai schrijnwerk met roedeverdeling in geometrische art nouveau, geïnspireerd door een traditioneel Chinees motief, en door discreet decoratief ijzerwerk. Het rondboogvormige bovenlicht van de houten deur wordt geflankeerd door twee merkwaardige bas-reliëfs van knielende vrouwen die de boog lijken te ondersteunen. De grote vensterpartij over de hele breedte van de bovenste verdieping en van het dak zorgt voor natuurlijke lichtinval in het atelier. De houten deur net daaronder diende om doeken van groot formaat naar boven of beneden te transporteren. 

Het atelier van de schilder was uiterst functioneel zonder enige versiering. Het uitzicht en het licht vanuit de grote vensterpartijen geven de ruimte een bijzondere kwaliteit. Het is dus niet moeilijk om deze ruimte voor te stellen gevuld met schilderijen en beelden, en rijkelijk badend in natuurlijk licht.
Het woongedeelte was overladen met meubelen en veelsoortige objecten.

In de omgeving