Voormalige ateliers Wolfers

1906 Émile Van Nooten

Roger Vandendriesschelaan 28A - 28 | Sint-Pieters-Woluwe


Er zijn zo van die dynastieën van kunstenaars en ambachtslieden die hun stempel drukken op hun tijd. Zo ook de familie Wolfers. Het gelijknamige huis in Brussel, in 1850 opgericht door Louis Wolfers, groeit rond de eeuwwisseling, onder impuls van zijn zonen en zijn neef, uit tot een van de meest prestigieuze goudsmid- en juwelenbedrijven van Europa.


Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed

In 1906 willen Philippe Wolfers en zijn zoon Marcel hun atelier vestigen in de nieuwe wijk van de Groenlaan in Sint-Pieters-Woluwe. Omdat Paul Hankar, die in Terhulpen voor de familie een geheel van cottages had gebouwd overleden is, doen ze een beroep op een  van de medewerkers van de grootmeester: Émile Van Nooten. Het gebouw op het binnenterrein van het huizenblok is eclectisch opgevat met enkele art nouveau-accenten. Het bevat twee ateliers, voor beeldhouwwerk en voor schilderkunst, met mezzanine en lichtkoepel. Hier ontwerpen de juwelenmakers enkele van hun mooiste creaties. Het smeedijzeren hek doet denken aan de uitgevouwen vleugels van een elegant insect zoals de opdrachtgevers het zelf hadden kunnen bedenken.

Het gebouw, vandaag een eengezinswoning, is de enige bekende realisatie van deze architect die altijd in de anonimiteit is gebleven.

In de omgeving