Villa Bloemenwerf

1895 Henry van de Velde

Vanderaeylaan 102 | Ukkel


Bloemenwerf is het allereerste architectonische ontwerp van Henry Van de Velde. Hij ontwierp deze eigen woning in nauwe samenwerking met zijn echtgenote Maria Sèthe.

Wijk Dieweg
Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed
Van de Velde wilde een functioneel en rationeel huis en inspireerde zich hiervoor op de Engelse cottage-architectuur. Het fungeerde als eigen woning en atelier, maar in de zomer ook als verzamelplaats voor de Europese intellectuele en artistieke elite van die tijd. 

De polygonale villa is gebouwd op een groot, hellend en bebost terrein (in een tijdperk toen Ukkel nog platteland was). Het opmerkelijkste kenmerk zijn de drie, met planken betimmerde topgevels met gebroken hoeken. Eveneens opvallend is de grote met leisteen bedekte luifel boven de hoofdingang. De tuin werd ontworpen door Maria Sèthe die tal van bloemen plantte die voor een continuïteit zorgen met het behangpapier van de interieurs.

De villa werd ontworpen rond een lichtschacht die het centrale gedeelte van het huis van natuurlijk licht voorziet. Voor de minimalistische en geraffineerde decoratie werd aan elk detail aandacht besteed. Van de Velde ontwierp veel van de meubels zelf en selecteerde het Engelse behangpapier met gestileerde bloemen.

In de omgeving

Door dezelfde architect