Huis Otlet

1894 Octave van RysselbergheHenry van de Velde

Florencestraat 13 | Brussel


Dit elegante herenhuis is een gezamenlijk ontwerp van architect Octave Van Rysselberghe en kunstenaar en kunsttheoreticus Henry Van de Velde die vooral het interieur voor zijn rekening nam.

Wijk Louiza
Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed
Dit herenhuis is ook een bezoek waard omwille van de persoonlijkheid van zijn opdrachtgever die doctor in de rechten, militant socialist en pacifist was. Hij besteedde zijn fortuin aan de ontwikkeling van een universeel classificatiesysteem waarmee hij alle kennis van de mensheid voor iedereen toegankelijk hoopte te maken en dat vandaag als een voorloper van het internet wordt beschouwd. 

Ga op de hoek van de straat staan en bewonder de asymmetrische gevel, waarvan het spel van inspringende en uitspringende volumes een dynamisch effect creëert. Deze beweging vertaalt de diversiteit van de binnenvolumes en de manier waarop ze elkaar opvolgen. 
De gevel in Franse steen wordt onder de kroonlijst bekroond met een sgraffito met een motief van schelpen en arabesken. 
In de portiek in de Florencestraat bevindt zich de toegangsdeur met een fraaie klink met zweepslaglijnen. Ze is bekroond met een monumentaal glas-in-loodraam met de voor Van de Velde kenmerkende vloeiende lijnen.

Het interieur is geordend rond een hoge door een glazen koepel verlichte centrale ruimte met het trappenhuis dat toegang geeft tot de verschillende vertrekken. De bordessen zijn afgeschermd met beglaasde wanden die voor extra licht zorgen in de centrale ruimte.
Het oorspronkelijke decor is deels bewaard. Dat geldt voor de mozaïekvloeren en meerdere glas-in-loodramen. Allicht droeg het oorspronkelijke interieur veel meer de stempel van Van de Velde en wellicht waren de ruimten behangen met behangpapier dat hij uit Engeland importeerde.
In het gebouw bevindt zich momenteel een advocatenkantoor en het kan bij bepaalde gelegenheden worden bezocht.

In de omgeving