Eigen woning van architect Victor Taelemans

1907 Victor Taelemans

Ernest Solvaystraat 32 | Elsene


Dit was de tweede woning die de architect voor zichzelf ontwierp. Het eerste was een meer bescheiden huis in de Filips de Goedestraat 70.

Wijk Sint-Bonifatius
Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed

De details van het ijzerwerk en het schrijnwerk van de toegangsdeur onder hoefijzerboog sluiten aan bij de art nouveau. Oorspronkelijk bevonden zich op de benedenverdieping twee grote vensters met schrijnwerk in geometrische art nouveau. Ze werden vervangen door grote winkelvitrines. Het talent van de architect is vooral terug te vinden in het kunstige gebruik van natuursteen, zoals hier het geval is voor de rechterpost van de deur die doorloopt tot aan de bovenste erker, of de latei van het deurvenster voor het balkon, die in kordon gesculpteerd is en eindigt in discrete zweepslaglijnen. Het balkon heeft een ijzeren borstwering in florale art nouveau.

Ondanks de later aangebrachte grote vitrines zijn in de twee voorkamers op de benedenverdieping de houten plafonds met decor in art nouveau bewaard gebleven. Ook de fraaie trap die harmonieert met het schrijnwerk en de messing deurklinken is bewaard. Deze elementen waren argumenten om dit interessante huis te beschermen.

In de omgeving