Woning Beukman

1900 Albert Roosenboom

Faiderstraat 83 | Elsene


Dit opmerkelijke huis werd gebouwd door Albert Roosenboom, leerling van Victor Horta wiens invloed duidelijk zichtbaar is. Roosenboom was afkomstig van een familie van Nederlandse schilders en werkte als tekenaar in het atelier van Horta. Hij bleef echter maar korte tijd trouw aan de art nouveau.

Wijk Louiza
Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed
Talloze elementen zijn ontleend aan de stijl van Horta, zoals de ter hoogte van het voetpad verwijdende hardstenen sokkel en de elegante golvende lijnen van de voetenkrabber.

De erker met gesculpteerde omlijsting heeft een eigenzinnige vorm en wordt bekroond door een excentrieke smeedijzeren borstwering.

De rechthoekige venster is omkaderd door een monumentale sgraffito, toegeschreven aan de kunstenaar Henri Privat-Livemont. Centraal in de compositie bevindt zich een vrouwengezicht met gesloten ogen. Ze houdt de wijsvinger voor de mond als aansporing om stil te zijn. Het venster wordt geflankeerd door twee kinderen die met de ellenbogen op de druiplijsten lijken te leunen. In elkaar rankende papavers omlijsten de compositie en verbinden de personages met elkaar. 

De indeling van de kamers is eerder traditioneel, maar ze zijn versierd met decoratieve elementen in art nouveau. 

De witstenen schoorsteenmantel in de voorste kamer heeft een sgraffito-decor en de houten schoorsteenmantel in de centrale kamer heeft een decor van groene keramische tegels. De vloermozaïek in art nouveau getuigt eveneens van het talent van de architect. 

In de omgeving