Villa De Rooster

1903 Alphonse Boelens

Besmelaan 103 | Vorst


Een toegangstoren, fraai bewerkt smeedijzer, uitgesneden houtwerk, een gefestonneerde kroonlijst, schoorstenen met verdiepingen.. Het zijn allemaal elementen die deze villa boven het park van Vorst iets feeërieks geven. De architect is Alphonse Boelens en de opdrachtgever een zekere de heer De Rooster, fabrikant van uniformknopen.


Bouwkundig erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meer weten Inventaris van het bouwkundig erfgoed

De jonge architect ontwerpt een driegevelwoning met uitsprongen, een oprit met een hek ervoor en een tuin met een pittoresk pad dat tot aan de Jupiterlaan loopt.
Aan de kant van de laan valt meteen het raam op de bel-etage op. Hier volgen een erker, rechtstreeks toegankelijk via een ingang onder markies, het salon en de eetzaal elkaar op. Een 'verandah’ geeft uit op het terras en de tuin. Op de verdiepingen liggen vijf slaapkamers. De twee grootste, boven elkaar geplaatst aan de voorzijde van het huis, zijn voorzien van een hoekerker, een terras of een balkon. In de toren bevindt zich het toilet. De zolder bevat de slaapkamers van het personeel. Iedereen moet zijn plaats kennen!

Boelens combineert verschillende stijlen: de art nouveau vermengt zich met het pittoreske van de gevel en kenmerkt in het interieur alleen de gangen. Die lopen langs een salon in Lodewijk  XVI-stijl, een eetzaal in Vlaamse neo-renaissance en een slaapkamer in Lodewijk  XV-stijl.

In de jaren 30 wordt de villa onderverdeeld in appartementen. Bij een grondige renovatie wordt ze opnieuw een eengezinswoning. Ook de originele kleuren worden in ere hersteld: wit voor het ijzer, eikenhout, groen en goud voor de sgraffiti.

In de omgeving

Door dezelfde architect